top of page

Ουρολογικές παθήσεις

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ(ΚΥΠ)

Ως καλοήθης υπερτροφία του προστάτη (ΚΥΠ) ορίζεται η διόγκωση του αδένα του προστάτη σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλούνται συμπτώματα των κατώτερων ουροφόρων οδών. Ανεξάρτητα από την αιτία ή το πραγματικό μέγεθος του προστάτη, τα αποφρακτικά συμπτώματα (ή συμπτώματα ούρησης) εμφανίζονται όταν ο ιστός του αδένα πιέζει την προστατική μοίρα της ουρήθρας, που διέρχεται από το εσωτερικό του, ελαττώνοντας τη διάμετρο του αυλού της και εμποδίζοντας τη φυσιολογική ροή των ούρων.Η αύξηση των διαστάσεών του είναι δυνατόν να προκαλέσει αποφρακτικά ή ερεθιστικά φαινόμενα (συχνουρία, νυκτουρία, ελάττωση της ακτίνας των ούρων, στάγδην ούρηση ή και επίσχεση) ενώ είναι δυνατόν να επηρεάσει και τη σεξουαλική ζωή του άνδρα.

Η καλοήθης υπερτροφία του προστατη σήμερα κυρίως αντιμετωπίζεται με φάρμακα που ονομάζονται α-αναστολείς και που ρυθμίζουν την διάνοιξη της προστατικής ουρηθρας για να διευκολύνουν το πέρασμα των ουρών.

Στην χειρουργική θεραπεία οι λύσεις ειναι:

1) αφαίρεση του προστατη με ανοικτή τομή

2)Μέσα απο την ουρήθρα αφαίρεση τεμαχίζοντας τον σε μικρά κομμάτια (διουρηθρική προστατεκτομή)

3)Υπάρχουν και εναλλακτικές επεμβατικές μέθοδοι οπως η Lazer προστατεκτομή ,η θερμοπληξία η κρυοπηξία του. Για κάθε μέθοδο υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις που γνωρίζει ο γιατρός κυρίως (μέγεθος προστάτη ,φυσική κατάσταση ασθενούς, εμπειρία γιατρού).

ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Ειναι φλεγμονή του προστατη αδένα και μπορεί να άφορα ακόμα και νέους άνδρες που δεν εχουν την γνωστή πάθηση των ηλικιωμένων. Μικροβιακές μη ειδικές αλλα και ειδικές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν μια φλεγμονή που θα εμφανιστεί συνηθως με πυρετό και έντονη δυσουρία που χρήζει άμεσης αντιβίωσης (οι ουρολόγοι ειναι εύκολο να διαγνώσουν την πάθηση αυτή). Πιο συχνά όμως η πρόσθετης δεν εμφανίζεται με τα κλασικά συμπτώματα που αναφέραμε αλλα με κάποια πιο ήπια οπως βάρος στην περιοχή της κύστης του πρωκτού και ενόχληση στο κάθισμα.

Για την διαγνωση αυτή χρειάζεται κυρίως υπομονή αλλα και για την θεραπεία απολυτή συνεργασία με τον γιατρό που μπορεί πολλές φορές να προτείνει μακροχρόνια αντιβίωση για την αντιμετώπιση της.

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ​

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο για τον άνδρα στο Δυτικό κόσμο και δυστυχώς την πρώτη αιτία θανάτου για τον ανδρικό πληθυσμό. Πρόκειται για ένα ύπουλο νόσημα, το οποίο είναι δυνατό να παραμένει χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια μέχρι ότου, δυστυχώς εμφανιστεί σε προχωρημένο στάδιο. Η έγκαιρη διάγνωσή του, όμως, μπορεί να αποτελέσει σωτήρια παρέμβαση και να οδηγήσει τον ασθενή ακόμα και σε πλήρη ίαση.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της E.A.U. (Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολόγων), κάθε άνδρας μετά την ηλικία των 50 ετών, πρέπει να προβαίνει σε έλεγχο του προστάτη κάθε χρόνο με κλινική εξέταση, μέτρηση του PSA (και των μοριακών του κλασμάτων) και διορθικό υπερηχογράφημα. Τον ίδιο έλεγχο οφείλουν να κάνουν και από την ηλικία των 45 ετών οι άνδρες με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη.

 

 

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Η ICS (International Continence Society) έχει ορίσει την ακράτεια των ούρων ως μια κατάσταση ακούσιας απώλειας των ούρων.

Συχνές αιτίες της ακράτειας είναι οι αλλαγές στην ανατομία του ουροποιητικού, στους μύες ή τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες αυτούς. Στις αλλαγές αυτές μπορούν να συμβάλλουν στις γυναίκες η κύηση και ο τοκετός, η πρόπτωση της μήτρας, η κυστεοκήλη, η ορθοκήλη, η εμμηνόπαυση, η παχυσαρκία και η χρόνια δυσκοιλιότητα. Η ακράτεια στους άνδρες οφείλεται σε διαφορετικά αίτια από ότι στις γυναίκες και απαντάται συχνά ως αποτέλεσμα επέμβασης στον προστάτη.

Διάγνωση

Κλινική Εξέταση (Στρες τεστ)

Εξετάσεις αίματος

Ανάλυση ούρων

Ημερολόγιο Ούρησης

Υπερηχογράφημα

Κυστεοσκόπηση

Ουροδυναμικός έλεγχος

ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

Ο όρος ουρολιθίαση αναφέρεται στη συσσώρευση στερεών αλάτων η λίθων μέσα στην ουροφόρο οδό. Στην περίπτωση της νεφροουρητηρικής λιθίασης, οι λίθοι καθιζάνουν στις κοιλότητες του νεφρού και μπορούν να παραμείνουν εκεί και να συνεχίσουν να διογκώνονται με την εναπόθεση υλικού η να μετακινηθούν προς τον ουρητήρα. Σπανίως σχηματίζονται αυτόχθονες λίθοι του ουρητήρα. Το σχήμα και ο αριθμός των λίθων μπορούν να ποικίλλουν: από αμέτρητους σε αριθμό και μικροσκοπικού μεγέθους λίθους (σαν άμμο), μέχρι λίθoυς μεγάλους ακανόνιστου σχήματος η κοραλλιοειδείς, που αλλάζουν τη μορφολογία του πυελοκαλυκικού συστήματος.

Η λιθίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εξωσωματική λιθοτριψία είτε με χειρουργική επέμβαση που καλείται διαδερμική νεφρολιθοτριψία όταν ο λίθος είναι στο νεφρό και ουρητηρολιθοτριψία όταν ο λίθος βρίσκεται στον ουρητήρα. Η λιθίαση της ουροδόχου κύστεως θεραπεύται με την διουρηθρική λιθοθριψία και την ταυτόχρονη εκτομή του προστάτη αδένα. Σε όλες τις παραπάνω αναφερόμενες μεθόδους σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο παίζει το μέγεθος και θέση του λίθου.

 

ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

Η πυελονεφρίτιδα είναι η βακτηριακή λοίμωξη του νεφρικού παρεγχύματος και της νεφρικής πυέλου που συμβαίνει συνήθως μέσω της ανιούσας οδού, εξαιτίας μικροοργανισμών του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που μετακινούνται προς τα πάνω. Εμφανίζεται σπανίως σε άνδρες με φυσιολογική ουροφόρο οδό. Στενώματα ουρήθρας, η ουρολιθίαση, η ΚΥΠ ή η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση μπορεί να είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως δυσουρία ή τεινεσμό, μαζί με πυρετό, κακουχία, οσφυαλγία και άλγος στις λαγόνες, αιματουρία, πυουρία και συχνά έμετο. Η καλλιέργεια των ούρων αποκαλύπτει συνήθως τα κοινά αρνητικά κατά Gram βακτήρια, όπως το Κολοβακτηρίδιο, την Κλεμπσιέλλα και τον Πρωτέα.

Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών σχημάτων (ενδοφλέβια) και στην άρση του αιτίου που προκάλεσε την λοίμωξη.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Ο "σιωπηλός" δολοφόνος αφού αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο του ουροποιητικού και ευθύνεται για 2.6% των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και το 1.4% στις γυναίκες.

Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους πιο αποδεδειγμένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως αφού υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 25-60% των περιπτώσεων εμφάνισης του νοσήματος. Η έκθεση δε όλων μας ανδρών και γυναικών σε περιβαλλοντικούς και βιομηχανικούς ρύπους πχ βιομηχανίες πετρελαίων, χημικών, δέρματος κλπ ευθύνονται για το 20% των περιπτώσεων.

Η ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, η εμφάνιση αίματος δηλαδή κατά την ούρηση χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, αποτελεί το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

Ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος, η κυτταρολογική ούρων, ακόμη και στο ιατρείο και τέλος ο κυστεοσκοπικός έλεγχος αποτελούν απαραίτητα διαγνωστικά εργαλεία.

bottom of page